Zum Inhalt springen

Concentratie helpt Geluk naar

  • von

Geluk hangt af van de vraag of men in staat is om zijn gedachten in toom te houden. Dit is tenminste het resultaat van een nieuwe studie, gepubliceerd in ‚Sience‘ van 12 November 2010. Twee psychologen Daniel Gilbert en Matthew Killingsworth, van de Harvard Universiteit ondernam een empirisch onderzoek met behulp van een iPhone-applicatie en kwam tot de conclusie dat onze gedachten dwalen in bijna 47 procent van de tijd, eerder dan te focussen op wat we doen. Dit lijkt te hebben ernstige gevolgen voor onze emotionele wezen. Killingworth opende een website waarop belangstellenden kunnen deelnemen als vrijwilliger in de studie. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van een webapplicatie voor de iPhone. Ontworpen door Killingworth voor dit doel werden verzameld aan het eind van de gegevens van 2250 vrijwilligers in de leeftijd tussen acht en achttien jaar en geëvalueerd.
De deelnemers aan het onderzoek via e-mail werd herhaaldelijk verzocht om haar gezondheid, wat ze doen, hoe ze zich voelen, ongeacht of zij zich concentreren op hun werk of ergens anders met het idee en zijn de meest belangrijke kwestie – voelen ze zich nu gelukkig goed. De resultaten waren verrassend. Vastgesteld werd dat dwalen in de echte wereld, het idee nog meer dan onder laboratoriumomstandigheden. Hoewel de gedachten dwaalden bij de Algemene plezierige activiteiten of evenementen, dit niet betekent dat de proefpersonen zouden hebben gewonnen eventuele extra geluk.
In de verdere analyse vonden de twee psychologen dat de degressie van de plaats van de oorzaak van het ongeluk in plaats van het resultaat werd gedacht. Blijkbaar is het belangrijk om bij elkaar te houden de gedachten en een gevoel van geluk te ontwikkelen focus. Met andere woorden, om te leven in het hier en nu in plaats van te veel met „wat als ….“ in dienst te nemen. Het centrum van vele spirituele leringen – leven in het hier en nu. De bedoeling van de meditatie, bijvoorbeeld, het idee om te rusten en concentreren het licht, die tot uiting komt later in efficiëntie, productiviteit, creativiteit en de wil te brengen. In dit verband de resultaten van deze studie verschijnen met de inhoud van de vele spirituele leringen in overeenstemming zijn. De studie toonde ook aan dat mensen het gelukkigst zijn wanneer ze seks hebben, die betrokken zijn in de fitnessruimte van activiteiten of het bezit van een leuk gesprek.
Helaas is geluk gevonden veel moeilijker dan algemeen wordt aangenomen. Gilbert, een professor in de psychologie aan de Harvard University, beschrijft in zijn boek „Stuiten op Geluk“ (Duitse titel: „struikelen over Geluk“, Goldmann Verlag, 2008) de neiging van mensen die niet precies te weten wat maakt hem gelukkig. Als gevolg daarvan streeft hij naar dingen die de neiging om het tegenovergestelde effect hebben en hem onvervuld laat. Ken jezelf – een eenvoudig schijnbare principe, maar helaas moeilijk te implementeren in de werkelijkheid. Onze eigen verlangens en ambities zijn gesuperponeerd loop van de tijd van alle mogelijke invloeden, gemodificeerd en gedeeltelijk begraven. Op basis van deze factoren kan produceren wij een visie die is ofwel te optimistisch – het verjaardagsfeestje is nooit zo goed als zij zelf heeft geschilderd – of te pessimistisch – het is toch niet te werken – kan worden.
Ons vermogen om met de dagelijkse ups en downs van het leven kan worden gedaan, blijken een belemmering te zijn. De mens heeft het vermogen om gevaarlijke of extreem pijnlijke gebeurtenissen door achteraf te behandelen, de situatie die perfect rationeel zijn, en dus de mogelijkheid om deze ervaring te verwerken en achter te laten. Gilbert noemt dit de „psychologische immuunsysteem“. Echter, dit systeem alleen vanuit een bepaalde „drempel van het lijden“ actief is. Als gevolg daarvan, hebben de neiging veel te ervaren moeilijke of pijnlijke situaties te overdrijven en dramatiseren om dit immuunsysteem gebruikt om het evenement proces sneller te vinden in een gelukkiger gemoedstoestand weer en niet in de fase van „Mijn God te brengen was de beschamende „te blijven.
De studie toont ook aan dat zij de directe gevolgen heeft voor ons geluk, hoeveel en waar onze gedachten de vrije loop, en dat duurzamer zijn dan de activiteiten die worden uitgeoefend. Het vermogen van reflectie over het verleden en de toekomst is tot op zekere hoogte is van essentieel belang voor de planning en organisatie, en werd soms zelfs te overleven. Blijkbaar, maar ook een hoog spiritueel prijs te betalen voor dit, zoals zo vaak zijn we ons in de weg in het nastreven van geluk.